Facilities Management

University of Colorado Boulder

Past Projects

Grounds & Recycling Facility
Glenn Miller Ballroom Renovation
Campus Data Center
Atmospheric Chemistry Lab
Ekeley Sciences Middle Wing Renovation
Baker Hall
University Recreation Center Renovation and Expansion
Kittredge West Residence Hall
Kittredge Central Residence Hall
Broadway & Euclid
JILA Addition
Jennie Smoly Caruthers Biotechnology Building
Williams Village North
Basketball/Volleyball Practice Facility
Center for Community
Institute of Behavioral Science

Grounds & Recycling Facility

Start: September 2014
End: June 2015
Gross Square Feet: 14,000

This project developed a new facility for Grounds & Recycling in the parking lot just east of Regent AutoPark, replacing the Grounds & Recycling buildings that were formerly located on Stadium Drive. The recycling portion of the building features flexible and efficient use of space in order to allow the program to increase diversion rates, adapt to changing waste streams, and recycle new materials. The Grounds portion enables more efficient indoor storage of equipment and provides better repair and maintenance capabilities. 

Glenn Miller Ballroom Renovation

Start: May 2014
End: January 2015
Cost: $3.8 million
Gross Square Feet: 15,000

This renovation will update and modernize the ballroom and kitchen spaces in the University Memorial Center, originally constructed in 1953. Learn more here

Campus Data Center

Construction Start
Construction End: June 2014
Gross Square Feet: 2,473
Cost: $11,804,828 

This project, located in the Space Science Center on East Campus, involved the design and construction of new data center facilities to support the university's research computing needs and address an acute shortage of quality data center space on campus. The new facility supports research, academic, and administrative computing functions and complements the High Performance Computing Facility, which houses the Janus supercomputer.

Atmospheric Chemistry Lab

Construction Start: Fall 2013
Construction End
: May 2014
Cost: $2.65 million
Gross Square Feet: 8,400 

The university remodeled the Cristol Chemistry and Biochemistry Building to house a lab for atmospheric chemistry and air quality research. The new lab allows scientists to do innovative experiments on air quality and climate change and helps foster collaboration between researchers at CU and other institutions.

Ekeley Sciences Middle Wing Renovation

Construction Start: Summer 2013
Construction End: August 2014 
Cost: $15.7 million
Gross Square Feet: 21,660

This project addressed life-safety improvements and modernized undergraduate chemistry teaching laboratories.

"The Middle Ekeley Project is Complete" (CU-Boulder Department of Chemistry and Biochemistry)

Baker Residence Hall Renovation

Construction Start: May 2013 
Construction End: August 2014 
Cost: $41.3 million
Gross Square Feet: 114,000 

This project renovated historic Baker Hall to provide an estimated 450 beds, adding amenities that include a 24-hour reception desk, common areas, study spaces, Residence Academic Program classrooms and offices, and a Faculty-in-Residence apartment.

CU-Boulder's renovated Baker Hall mixes old and new (Daily Camera, August 17, 2014)

University Recreation Center Renovation and Expansion

Construction Start: June 2012
Construction End: Summer 2014
Gross Square Feet: 304,000
Total Cost: $63 million

Construction to fully renovate and expand the existing Rec Center was initiated by student leaders to improve the outdated, overcrowded facility. Funding is provided through the sale of bonds to be repaid through student fees collected over a period of 25 years. The project will increase the size of the center by about 30%, address nearly $25 million in deferred maintenance for the center, and address accessibility concerns and safety issues. The plan includes:

  • doubling strength and conditioning spaces for drop-in weight and cardiovascular fitness training
  • adding an indoor turf, multi-activity gym
  • adding an outdoor aquatics facility and deck area
  • replacing/upgrading building HVAC, roof, fire suppression systems and access
  • adding a wellness and athletic training suite
  • doubling multi-purpose group fitness studio space for a range of fitness classes, martial arts, and drop-in dance and fitness activities
  • renovating all spaces for the general and special needs of students, including all locker/restrooms (also adding gender inclusive spaces), lobby and meeting spaces
  • reconstructing the existing, failing ice rink and related systems
  • renovating two existing gyms, including adding new wood floors
  • replacing the outdoor tennis courts
  • building a state-of-the-art climbing gym with bouldering area

Kittredge West Residence Hall

Construction Start: May 2012
Construction End: July 2013
Total Project Cost: $22.8 million
Gross Square Feet: 74,297

This project renovated an estimated 273 beds and added amenities that include a 24-hour reception desk, student common areas, study spaces, Residence Academic Program classrooms and offices, and a Faculty-in-Residence apartment. The building, which was originally constructed in 1982, was expanded by 2,500 square feet during the remodel, which better blends campus living and learning. The renovated hall, which is expected to earn a LEED Gold rating, features sustainability features such as natural and automatic lighting and energy-efficient windows.

Kittredge Central Residence Hall

Construction Start: December 2012
Construction End: July 2013
Total Project Cost: $37.2 million
Gross Square Feet: 97,117

The new facility includes 264 student beds, with facilities that support the Residential Academic Program, including classroom and office spaces. The new building, which is expected to be LEED Gold rated, features a lobby, great room, study lounges, and outdoor features.

CU-Boulder’s new and renovated residence halls showcase new academic program, sustainability (CU-Boulder, August 19, 2013)

Broadway & Euclid

More information about the Broadway & Euclid project, which featured construction of a pedestrian/bicycle underpass and bridge beneath Broadway at the intersection of 16th & Euclid, can be found on the City of Boulder's website. The project was a partnership between the City of Boulder, Boulder County, Colorado Department of Transportation, RTD, and CU-Boulder.

Broadway Transportation Improvements: Euclid to 18th (City of Boulder)

JILA Addition

Construction Start: May 2010
Construction End: April 2012
Gross Square Feet: 56, 065
Total Project Cost: $32.7 million

JILA, a joint institute of CU-Boulder and the National Institute of Standards and Technology, opened a new wing in 2012 with advanced laboratories for its world-renowned science. The six-story addition added 56,065 gross square feet to the building, bringing the total JILA facility to 162,959 square feet.

The project was a response to the institute's recent growth, to ameliorate a shortage of high-quality laboratory, office, and collaborative space. The recent expansion of JILA research into the sub-fields of biophysics and nanotechnology also required an investment in additional infrastructure.

The new wing features vibration-resistant laboratories with special flooring, better shielding from electromagnetic noise, better electrical power, and special corridors behind each lab where noisy, vibrating equipment such as pumps do not interfere with sensitive experiments. It houses 1,500-square-foot "clean rooms," where materials can be manufactured without dust and other contaminants. The top floor features a small library and quiet space where all doctoral dissertations done at JILA since the very first was completed in 1965 will be stored.

The new addition, which is on track to receive a LEED Gold rating, is about 25% more energy efficient and 30% more water efficient when compared with similar types of recently built, code-compliant buildings. It features low-flow water fixtures, increased insulation, high-performance windows, and a highly efficient heating and cooling system.

"JILA, site of Nobel Prize-winning research, expands into new wing on CU-Boulder campus" (CU-Boulder, April 10, 2012)
"JILA building at CU-Boulder debuts $32.7M 'X-wing'" (Daily Camera, April 10, 2012)

Jennie Smoly Caruthers Biotechnology Building

Construction Start: September 2009
Construction End: March 2012
Total Project Cost: $160 million
Gross Square Feet: 336,800

The Jennie Smoly Caruthers Biotechnology Building is a 336,800-square-foot research and teaching facility on CU-Boulder's East Campus. It was designed to facilitate collaboration between scientists and students in multiple disciplines to address challenges in the biosciences ranging from cancer and heart disease to the development of new biofuels.

The overall design concept of the building consists of "research neighborhoods" made up of efficient and flexible laboratories along with areas for associated laboratory support. A "main street" corridor through the facility is intended to foster interaction and collaboration. The building's labs are modular and can be changed to accommodate the evolving needs of scientists and students.

More than more than 60 faculty and 500 researchers and staff are housed in the building, which is shared by the Department of Chemical and Biological Engineering, the Division of Biochemistry, and the Biofrontiers Institute. The facility also provides opportunities for collaboration between researchers and biotech companies.

The building, which has earned a LEED Platinum rating, incorporates significant energy savings through its mechanical and electrical systems.

"New CU-Boulder facility to be used to tackle challenges ranging from cancer and tissue engineering to new biofuels" (CU-Boulder, April 24, 2012)
"FACT SHEET: Jennie Smoly Caruthers Biotechnology Building" (CU-Boulder, April 25, 2012)
"CU-Boulder unveils new $160M biotechnology building" (Daily Camera, April 25, 2012)

Williams Village North

Construction Start: January 2010
Construction End: August 2011
Total Cost: $46.5 Million
Gross Square Feet: 131,246

A residential hall with 500 beds, Williams Village North is intended to create a living-learning environment and facilitate CU-Boulder's Residential Academic Program, while also allowing a greater number of students to affordably live in close proximity to campus.

The six-story building is rated LEED Platinum, making it the first residence hall of its size in the nation to earn the U.S. Green Building Council's highest possible designation. The building, which is nearly 40% more energy and water efficient than modern code-compliant buildings of the same size, gets 12.5% of its energy from on-site solar panels. Residents have a hand in controlling the flow of electricity, as they are able to shut off power to nonessential and not-in-use outlets with single switches installed in each room. They can also monitor electricity via meters and information kiosks in the building. A free water bottle filling station shows how many plastic containers may have been diverted from landfills as users fill reusable containers.

The hall has low-flow water fixtures installed in sinks, showers and toilets, and native landscaping that requires little or no watering. Other green features include energy-efficient lighting with daylight harvesting, advanced heat-recovery systems, and low-volatile organic compound, or VOC, materials.

Williams Village North is home to two Residential Academic Programs: Sustainable by Design, and Social Entrepreneurship for Equitable Development and Sustainability.

"CU's Williams Village North earns platinum rating in LEED certification" (CU-Boulder, December 1, 2011)

Basketball/Volleyball Practice Facility

Construction Start: June 2010
Construction End: August 2011
Gross Square Feet: 44,000
Total Cost: $10.8 Million

This 44,000-square-foot indoor practice facility, adjacent to the Coors Events Center, houses two NCAA-regulation-size basketball courts. They are shared by the men's and women's basketball programs, as well as the women's volleyball program. Other spaces in the building include a ticket booth, lobby, locker rooms and offices.

The facility is rated LEED Platinum—the highest designation—by the U.S. Green Building Council. It is the first LEED-certified athletic facility on the CU-Boulder campus and one of only two platinum-rated athletic facilities in the Pac-12.

The practice facility is estimated to be 40% more energy efficient and 30% more water efficient than recent buildings of similar size and function. Its features include rooftop solar panels that are capable of providing 10-12% of the building's electricity. The structure is cooled with an evaporative system that uses less energy than traditional mechanical systems. The facility also is outfitted with low-flow water fixtures, high-performance insulation and windows, efficient lighting, and lighting and heating controls that optimize energy savings.

"CU's first LEED-certified athletic facility earns platinum rating" (CU-Boulder, May 30, 2012)
"CU-Boulder's basketball, volleyball practice building gets top green rating" (Daily Camera, May 30, 2012)

Center for Community

Construction Start: February 2009
Construction End: August 2010
Total Cost: $84.4 million
Gross Square Feet: 302,000

The Center for Community (C4C) is anchored by a 900-seat, market-style dining hall that offers freshly prepared food at nine specialty dining stations, serving nearly 4,000 meals per day and close to a million per year. The building's upper floors serve as home base for 12 student support offices, including Career Services, Center for Multicultural Affairs, Counseling and Psychological Services, the Office of International Education, and the Office of Victim Assistance. The building also contains a two-story underground parking garage.

The C4C is about 30% more energy and water efficient than modern, code-compliant buildings of the same size and function. It is certified LEED Platinum, the highest possible designation from the United States Green Building Council. Elements of the building that contribute to its efficiency include the use of LED lights, energy-saving kitchen appliances, solar reflective roof shingles, and low-flow water fixtures and faucet aerators. The building is cooled with an evaporative cooling system, which uses less energy than traditional mechanical systems. Solar panels on the roof produce enough power for 20 average-sized houses. More than 50% of the construction materials came from sources located no more than 500 miles away, while more than 75% of construction waste was recycled, diverting it from landfills.

"CU-Boulder's New Center for Community Building a One-Stop Shop for Student Services" (CU-Boulder, August 11, 2010)
"CU-Boulder unveils $84.4M student hub, 'Center for Community'" (Daily Camera, August 11, 2010)
"CU's Center for Community building earns LEED platinum rating" (CU-Boulder, April 27, 2012)

Institute of Behavioral Science

Construction Start: July 2009
Construction End: August 2010
Total Cost: $14 million
Gross Square Feet: 50,565

The Institute of Behavioral Science (IBS) was formerly housed in eight small residential-style buildings within the Grandview terrace area and on two floors of a leased office building in downtown Boulder. This project consolidated the offices into a new building, located in the Grandview neighborhood just northwest of main campus.

The building earned Green Building Council's highest possible LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) rating: platinum. It is at least 30% more energy and water efficient than other recently built, code-compliant buildings. Sustainability features include rooftop solar panels capable of producing 14,000 kilowatts hours per year and a highly energy-efficient building envelope and heating and cooling system. Lighting, windows, lavatory fixtures and other details are all designed for maximum efficiency, while bicycle storage and changing rooms encourage alternative transportation. The construction process emphasized using recycled content and diverting waste from the landfill.